Skip to main content

Mutluluk Çubuğunu SGK Karşılıyor Mu?

Mutluluk Çubuğunu SGK Karşılıyor Mu? Mutluluk Çubuğunu SGK Karşılıyor Mu?
Penil Protez ve
SGK Hakkında

Mutluluk çubuğunu SGK karşılıyor mu? Penil protez tedavisi ve SGK kapsamı hakkında detaylı bilgi edinin.

    Penil Protez ve
    SGK Hakkında

    Mutluluk çubuğunu SGK karşılıyor mu? Penil protez tedavisi ve SGK kapsamı hakkında detaylı bilgi edinin.

    Mutluluk Çubuğunu SGK Karşılıyor Mu?

    Giriş


    Erektil disfonksiyon, dünya genelinde milyonlarca erkeği etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Bu sorun, erkeklerin cinsel ilişki için gerekli olan ereksiyonu elde etmekte veya sürdürmekte zorluk çekmesi olarak tanımlanır. Erektil disfonksiyon, genellikle fiziksel, psikolojik veya her ikisi ile ilişkili bir dizi faktörden kaynaklanabilir. Fiziksel faktörler arasında kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon ve bazı ilaçların yan etkileri bulunurken, psikolojik faktörler arasında stres, kaygı, depresyon ve ilişki sorunları bulunur. Neyse ki, günümüzde ereksiyon bozukluğunu ele almak ve erkeklerin cinsel sağlıklarını iyileştirmek için birçok tedavi seçeneği mevcuttur. Bu seçenekler arasında yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi, terapi ve hatta cerrahi müdahaleler yer alır.

    İlaç tedavileri, erektil disfonksiyonun tedavisinde en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Sildenafil (Viagra®) tadalafil (Cialis®) ve vardenafil (Levitra®) gibi PDE5 inhibitörleri, penise kan akışını artırarak ereksiyonu desteklerler [1]. Bu ilaçlar, ereksiyon bozukluğunu tedavi etmede genellikle etkili olsa da, bazı durumlarda yetersiz kalabilir veya erkekler için uygun olmayabilir. Örneğin, kalp rahatsızlıkları olan, belirli ilaçlar kullanan, veya sağlık durumları ilaç tedavisini sakıncalı hale getirebilen kişiler için bu tür tedaviler önerilmemektedir. Ayrıca, penil enjeksiyon tedavisi de bir diğer seçenek olabilir. Bu yöntemde, erkekler sertleşmeyi destekleyen ilacı direkt olarak penislerine enjekte ederler. Bunun yanı sıra, penisin ereksiyonunu destekleyen mekanik bir alet olan vakum ereksiyon cihazları (VED) de kullanılır. ESWT (ekstrakorporeal şok dalgası terapisi), ereksiyon bozukluğunun tedavisinde kullanılan daha yeni bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi seçeneği, ereksiyon için gerekli olan dokuların onarımını uyarmak ve kan akışını teşvik etmek amacıyla düşük yoğunluklu ses dalgalarının penis dokusuna uygulanmasını içerir [2].

    Mutluluk Çubuğu Nedir?

    Erektil disfonksiyon sorununun çözümünde birden fazla yöntem kullanılır. Erektil disfonksiyon; kişinin cinsel birleşme için yeterli sertliğe ulaşamadığı bir tıbbi durumdur ve bu hastalık, özellikle 40 yaş üzerinde daha yaygın görülebilir [2]. Fakat günümüzdeki gelişmiş medikal teknikler sayesinde çözümleri bulunan bir hastalıktır. Tıp literatüründe, erkeklerde ereksiyon fonksiyonu yaşlandıkça normal olarak biraz azalır; ancak yaşlanmanın kendisi asla bir iktidarsızlık nedeni olarak gösterilemez. En yaygın ereksiyon sorunu sebeplerinden bir tanesi yüksek kan basıncına sahip olan bireylerde ya da bu probleme karşı kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle de ortaya çıkmaktadır [1]. Hastalığın tanısı için doktor hastanın tüm klinik öyküsüne bakar. Hastalıkları ve geçmişte kullanılan tüm ilaç tedaviler sorgulanır. Ayrıca cinsellik yaşamındaki detaylar da bu alanda uzman doktorun size sorabileceği bir diğer sorudur. Muayeneden sonra laboratuvar bulgularını güçlendirmek adına yapılan doppler ultrasonografi penisin işlevleri ile damarlar görüntülenmesini ve penis içindeki kan akışının yön ve hızının anlaşılmasına olanak sağlar [1]. Şeker hastası olan, diyabet hastalarında ereksiyon probleminin görülme sıklığı sağlıklı insanlara oranla daha fazladır, kişiler bunu erken yaşta dahi yaşamaya başlar [1].

    İlaç tedavisi ilk basamak tedavi olsa da, ereksiyon için PDE5 inhibitörlerinin etkinliğinin şeker hastası (diyabet hastası) kişilerde % 70 kadar düşük olabileceği gösterilmiştir, diyabeti ilerlemiş bireylerde ise bu oran %50’lerin altındadır (1). Başarı oranı yüksek olan bu ilaçlardan istenen etkinin görülmemesi durumunda başka yöntemler kullanılabilir. Bazı ilaçların (tansiyon, depresyon ilaçları gibi) birlikte kullanılması zararlı ve sakıncalıdır [1]. Bir doktor reçetesi olmadıkça kullanılmamalı, doktor kontrollerine aksatmadan zamanında gidilmelidir [1]. Diyabet hastalığı dahi göz önünde bulundurulsa bile sertleşme bozukluğunda ereksiyon oluşturucu bir tür ilaçtır ve diğer etken maddelere nazaran yan etkisi çok azdır [1]. Penil enjeksiyonlar, penis ucuna uygulanan kremler ve penis pompaları da bazı ereksiyon problemlerini tedavi etmek için kullanılıyor olsalar da son çözüm her zaman penil protez olmaktadır. Penil protez; ereksiyon odalarında oluşan problemleri aşmanın en konforlu yolu. Bir diğer ifade ile tıp literatüründeki gerçek ismi ile penil protez olan bu yardımcı araç, toplumda en yaygın olarak “Mutluluk Çubuğu” olarak bilinir. Penis içine takılan silikon veya benzeri medikal malzemeler kişilerin normal yaşam ve sağlıklarına kavuşmalarında yardımcı tıbbi araçlardır. Sertleşme sorununun (ereksiyonda problem olmasının) tedavi seçenekleri hakkında uzman doktorun vermiş olduğu tüm tedavi bilgileri doğru bir şekilde ve zamanında hastaya mutlaka aktarılmalıdır [1]. Prostat bezinin erkek üreme sağlığı fonksiyonlarına sağlamış olduğu bu katılar zamanla kişiden kişiye göre ve bazı sebeplerden dolayı değişebilmektedir. Ürologlara sorulacak diğer önemli sorular da ne tür penil protezler vardır sorusudur, her bir implantı avantajları nelerdir ve sizin anatominize (penis boyuna) ve sizin beklentinize uygun olan hangisi bunların net cevabını sadece size doktorunuz verecektir [1]. Penis dokusu içerisine operasyon ile erektil bozukluk şikayetlerine (sertleşmeme rahatsızlıklarına) yönelik bir çözüm olan yarı-sert ya da diğer modellerin implante edilme amacıyla protez, bu sorunun çözülmesini desteklerken cinsel işlev bozukluklarına yol açar [1].

    Mutluluk Çubuğu Kimlere Önerilir?

    Erektil disfonksiyon tedavisinde bazı vakalarda ilaçlar, penil enjeksiyon ve vakum cihazları istenilen sonuca ulaşmakta yeterli olmayabilir veya kullanımında tıbbi olarak uygun olmayabilir. Erektil disfonksiyon (ED) yaşayan erkekler için penil protezler (mutluluk çubuğu) etkili bir tedavi seçeneğidir. [5] Bu nedenle, bazı vakalarda hekim ve hasta ortak görüş sonucunda erektil disfonksiyona ve sertleşme problemlerine kalıcı çözüm getirmesi hedeflenerek cerrahi olarak mutluluk çubuğu operasyonları gerçekleştirilebilir. Erektil disfonksiyon sorunu yaşayan hastalar genellikle ilk etapta ilaç tedavisinden ve yaşam tarzı değişiklikliklerinden fayda sağlar. Doktorunuz bunun için size beslenmeniz, egzersiz yapmanız veya sigara alışkanlığınızdan vazgeçmenizi tavsiye edebilir. Bu uygulamalara rağmen beklenen sonuç elde edilmediğinde bir sonraki aşama olarak enjeksiyon yöntemini deneyebilirsiniz. Penis içine yapılan bu enjeksiyon, ereksiyon sağlayabilir [1]. ESWT adı verilen bir terapi uygulamasından sonra kullanılabilen vakum cihazları, penisin etrafına saran vakum silindirine kan toplanmasını sağlayarak sertleşmesine yardımcı olur. Bu mekanizma diğer seçeneklere göre oldukça rahat ve başarılı olduğu için erektil disfonksiyon yaşayanların yaygın olarak kullanabileceği tedavi alternatifleri arasındadır [1].

    Fakat yukarıdaki basamak tedaviler kalıcı çözüm sunmamakta veya tıbbi bazı problemler kişilerin bu tedavilerden faydalanmasına engel olabilmektedir. Mutluluk çubuğu, sıklıkla yaşa bağlı olan diyabet ve buna bağlı sertleşme probleminin tedavisinde başarı ile kullanılabilir.

    Mutluluk çubuğu diğer tedavi seçenekleri işe yaramadığı durumda kullanılan ereksiyon sorununa kalıcı bir tedavi yöntemi olabileceği için hem erektil disfonksiyon için ilk evre olarak hem de daha geç evrede kullanmak mümkün olabilir. Ereksiyon problemi yaşayan her kişi penil protez açısından uygundur. Genellikle tek veya 3 parçadan oluşan penil protez vücut içine gizlenir. İki parçalı protezler hem sürekli sertleşme durumu yoktur, hem de ilişki sonrasında eski haline tekrar dönebilirler. Penil protezin şişirilebilir olmasının diğer avantaja penisteki boyunu arttırmaya destek olmasıdır. Bazı durumlarda prostat hastalarında peniste yaşanan ereksiyon kaybına paralel olarak kısalmalar görülebilmekte ki implantasyondan sonra bu sıkıntı da ortadan kalkar. Penil protezler; tıbbi cihaz olup işlevi penise kan akışını taklit ederek sertleşme sağlamaktır [1]. Şimdi bu kimler için uygun olan erektil disfonksiyon tedavisini detaylı anlatalım.

    Ameliyathane koşullarında cerrahi işlem ile penis içerisine bir veya üç parçadan oluşan mutluluk çubuğu operasyonunun kişiler için uygun olup olmadığının kararı çeşitli parametrelerin incelenmesi sonucu yapılır. Penis protezi ameliyatlarından sonra bir protez taktıran hasta en sık gelen şikayetlerden biri protezin penise tam olarak uyum sağlamadığıdır ki bu iyi bir planlama yapılmadığında oluşan kötü sonuçlar olabilir [1].

    Bu işlem erkek erektil disfonksiyonunu kalıcı olarak iyileştirdiği için penil protez ameliyatı öncesinde detaylı bir tıbbi geçmiş ile beraber bir dizi teste gereksinim duyulabilir. Ameliyatta en sık kullanılan mutluluk çubuğu çeşitlerinden biri tek parçalı olan penil protez türüdür. Bükülme özelliği ve 135 derecelik bükülme açısı ile kullanım açısından kişiler de özgüven sağlar, bükülebilirliğinden dolayı rahatlıkla giysilerin içine saklayabilir, ve sosyal yaşamında kişilere bir sıkıntı yaratmaz [1]. Ameliyatlarda en sık tercih edilen mutluluk çubuğu modeli de üç parçalı protezler olmakla beraber en yüksek memnuniyet oranına sahip model de üç parçalı implant modelidir [1]. Ayrıca operasyondan sonra bazı ilaçlar, kullanılan antibiyotiklerin ve diğer tıbbi ihtiyaçlarınız size ve ameliyatta kullandığınız penil implantlara (penil protezlere) göre doktorlar tarafında size özel ve bireysel olarak tavsiye edilir.

    Penil Protez Tedavisi


    Şeker hastalığı (diyabet), hormonal düzensizlikler (tiroid ve/veya testosteron eksikliği), kalp damar sistemiyle ilgili sağlık problemleri (hipertansiyon, hiperkolesterolemi gibi) sertleşme sorunun (ED yani Erektil disfonksiyonun) sebeplerinden olabilirler [1]. Peniste oluşan ereksiyon yetersizlikleri ya da penisin olması gereken sürede sertleşmiş halde kalmaAnlaşıldı, kaldığı yerden devam ediyorum:

    masına erektil disfonksiyon denir. Bunun tedavi etmek için bazı etkili yollar vardır ve bunların içinde ilk uygulananı genellikle Sildnafl içeren haplardır. Bu ilaçlar etken madde olarak penise kan gitmesini sağlarlar ve bu sayede cinsel ilişki süresi uzar ve hastanın şikayeti bir nebze düzelir [1]. Ancak, şeker hastaları ve yüksek tansiyon gibi damarsal sisteminde sorunu olan bireyler bu ilaçların kullanımında zorlanabilir [1]. Bir süre için olumlu sonuçlar alınabilir ancak zaman içinde ilaçların etkisi kişide ve onun sorunun sebebi ve şiddetine göre zamanla daha da azalır [1]. Doktor kontrolünden sonra yapılan penil enjeksiyonlar bu sorunun daha iyi ve etkili çözümündendir [1]. Penil enjeksiyon tedavisi bu işlemler yapılırken hasta hiçbir ağrı hissetmez, ilerleyen zamanda kullanılan dozlarda veya verilen doz miktarında yapılan her türlü değişiliklerin faydası kişiden kişiye farklılaşır [1]. Vakum terapileriyle kombine edilen PDE5i etkinliği hakkında daha iyi ve kalıcı bir çözüm olduğu bilinmektedir ancak detaylı olarak kişilerin yapıları incelendikten sonra işleme başlamak oldukça önemlidir [1]. Aynı zamanda kullanılan tüm malzemelerin steril olmasının penise veya skrotuma takılan parçalara yapılacak müdahalelerde çok büyük önemi vardır [1].

    Penil protezler bu problemlerin çoğunu çözer ve son teknolojik gelişmeler ile hem şişirilebilir modeller hem tek parçalı modelllerde ameliyat tekniğinde yeni ilerlemeler meydana gelmiştir [2]. Özellikle 3 parçalı şişirilebilir penis protez ameliyatında en sık sorulan şikayet kısım karın içerisine yerleştirilen rezervoardı [1]. Ancak bugün çok daha modern olan cihazların tasarımları değiştirilmiş olup, küçük, uyum sağlayabilen ve hatta herhangi bir arıza ve hata olmasından dolayı kişide oluşan istenmeyen, zararlı durumun giderilebilmesi amacı ile bir kanaldan oluşmakta ve kişi vücudunda bu sıvıyı güvenle taşıyarak normal aktivitesine ve cinsel yaşamına devam edebilmektedir [2]. Ayrıca tüm parçalara antibakteriyel özelliği olan madde ilavesiyle cerrahi işlemlerin temel ve en yaygın görülen sorunu olan ameliyat kaynaklı enfeksiyonlarda (kirlenmelerde) da önemli ölçüde bir düşüş görülmüştür (Rigicon’da tüm modellerde özel antibiyotikli hidrofilik kaplama ve yüksek güvenli valf mekanizmaları mevcuttur).

    Anlaşıldı. Metni HTML formatında düzenleyeceğim ve linkleri kaldıracağım. İşte düzenlenmiş metin:

    Penil Protez Türleri


    Halk arasında mutluluk çubuğu olarak adlandırılan protezler, sertleşme problemlerini yaşayan hastaların cinsel ilişkiden zevk alma olasılığının ve ilişki yaşayabilme ihtimalini artırmak adına penisin içerisine yerleştirilen mekanizmalardan oluşmaktadırlar. Ülkemizde ve Avrupa’da genellikle 3 ayrı tip bulunur [2]. Bunlar;

    • Tek parçalı, (Malleable yani Bükülebilir)
    • İki parçalı (Şişirilebilir) (Genelde çok kullanılmamaktadır)
    • Üç parçalı (Şişirilebilir)

    Bunlar arasındaki en temel fark çalışma prensipleridir. Tek parçalı penil implant, takıldığı andan itibaren bir süre kullanamadığınız sertleşme sorununuzu hemen ortadan kaldırsa da her zaman bir ereksiyon sertliğine sahip olacağınızdan dolayı kıyafet giyerken problem yaşamanız veya cinsel ilişkiye girmeyeceğiniz anlarda konforsuz olmanız, daha da kötüleşebilir [1]. Ancak iki ve üç parçalı şişirilebilir penil implantlar daha gelişmiştir ve ihtiyaç halinde sertleşmeye yani ereksiyona imkan tanırlar [1]. Cinsel istek gelmeden önce üroloğun uygun gördüğü tedaviye bağlı ve kişinin yapısına ve yaşına bağlı kalıtımsal veya zaman içinde artarak gelişen hipertansiyona sahip olmanız, sizin için seçilen tedavi modelinde belirleyicidir [1].

    Tek ve 3 parçalı implant ameliyatında, rezidüal yani hasta yaşının da etki edebileceği penis boylarındaki fark dikkate alınmalıdır (2-sayfa 89).

    Üç Parçalı Şişirilebilir Penis Protezi
    Üç Parçalı Şişirilebilir Penis Protezi
    Üç Parçalı Şişirilebilir Penis Protezi
    Üç Parçalı Şişirilebilir Penis Protezi
    Tek Parçalı Bükülebilir Penis Protezi
    Tek Parçalı Bükülebilir Penis Protezi

     

    Tek Parçalı (Malleable) Penil Protez

    Erkek üreme organının yani penisin normal şartlarda uyarım olduğu zaman kas ve dolaşım sistemi sayesinde sert ve büyük hale gelip ereksiyon olmasını sağlayan mekanizmalar; hastalıklara, ilaçlara, mental problemlere, kazalara, ve operasyonlar veya hormonal yetersizliğe (testosteron eksikliği) veya metabolik sistem sorunlarına bağlı işlev göremez hâle gelebilmektedir [2]. Erektil disfonksiyon olarak bilinen bu durum, uzun süre sertleşmenin olmamasına veya sağlanan sertleşmenin, yeterince uzun bir zaman için devam ettirilememesidir [2]. Yapılan araştırmalar penis başının arkasından itibaren ortasından doğru yapılan insizyonlarla birlikte yeni teknoloji penil protezin yerleştirilmesinin diğer yöntemlere nazaran hastada daha fazla avantaj sunmasına sebep olabildiği sonuçlar göstermektedir.

    Bu problemi yaşayan bireylerde genellikle ilk basamak olarak ereksiyon hapı gibi ilaç tedavisi seçeneklerine başvurulmaktadır [1, 2]. Bunun haricinde penis içine uygulanan enjeksiyonlar ile sertleşmenin oluşturulmasını sağlayabilen medikal tedaviler ya da penis pompaları gibi yöntemlerden de faydalanılabilmektedir [2]. Ancak peniste yeterince ereksiyon sağlanamaması devamlılığın uzun süre elde edilememesi penise ve skrotuma çeşitli parçalar ile oluşturulan üç parçalı ya da daha temel formdaki mutluluk çubuğu tedavisi için bir seçenek olarak önerilebilmektedir [2]. Mutluluk çubuğu uygulamasından önce hastanın bu ameliyat için uygun olup olmadığının tespiti amacı ile alanında uzman bir üroloji hekimi tarafından detaylı tıbbi muayene ve çeşitli tetkikler ve değerlendirmeler gerçekleştirilir [2]. Mutluluk çubuğunun penis içerisine doğal ereksiyonda yer alan süngersi dokuyla uyumluluğu, bireysel cinsel fonksiyon üzerinde ve kişilerin aldığı cinsel doyuma da etki ettiği biliniyor.

    Bütün bunların en güvenilir yolu bir hekime danışmaktadır. Tüm mutluluk çubuklarının (penis protezlerinin) en eski ve günümüzde daha da gelişmiş olan formu bükülebilir malleable penis protezleri, penis içine konularak yapılan bir tedavi türüdür. [6]. Penis implantının konnektörlerden pompasının ayrıldığı modeller dışında 1. parçanın penis içerisinde konulacağı boşluklarda (kavernosal kanallarda) penis şekil bozukluğu bulunan yani tıp dili ile Peyronie Hastalığı (Ph) dediğimiz olay varsa malleable protez tercih edilebilir. Bükülebilen bir penil implant yapısı olduğu için operasyonu şişirilebilir modellere göre çok daha kolay olup kısa sürmektedir [1,2]. Genellikle, ameliyatta en son yapılacak penis içerisinde yer alan şişirilebilir silindirin dış tarafına yapılan ince dermise bir miktar kalıcı implant parçalarının ucunda bükülebilir veya kırılması önlenerek sabitlenmiş yeni gelişmiş olan bir implant parçanın eklenmesi ile yapılır [2]. Sertleşmesi için mutlaka fiziksel temas gerekli olduğu ve bu kontaktla aktif hale gelen mekanizmanın sağlıklı bir cinsel işlev görmez ise üroloji bölümüne bu konuda gidebilirsiniz [1]. Penil protezler tek, iki veya üç parçadan oluşan şişirilebilir özelliği olan (kısmi) penil implant türüyle yapılır, bu da her hastaya özgü bir tasarım sağlar [1].

    Tek parçalı (malleable) penil protez sürekli bir sertlik halinin olması bazı erkeklerde problem yaşanmasına sebep olsa da penis içerisine sadece iki adet çubuğun cerrahi işlem ile yerleştirilmesi sonucunda bu tedavi şekli erektil disfonksiyona çözüm olabilir [1]. Aynı zamanda 135 derecelik bükülme açısı sayesinde günlük yaşantınızda ihtiyaç olmadığı zaman penis çubuğunu iç çamaşırı içine saklayabilirsiniz. İdrar yolunda enfeksiyon gibi sıkıntılı bir durum yoksa kişilerde tek parçalı mutluluk çubuğu rahatlıkla uygulanabilen bir tedavi yöntemidir [1]. Kullanım ve rahatlık açısından pek çok avantajlı tarafı bulunur. Fakat erkekler sürekli ereksiyonun fiziksel aktiviteleri esnasında ya da günlük hayatta oluşturabileceği konfor sorunlarına ve saklayamama olasılığının getirdiği rahatsız edici bir his nedeniyle zaman zaman farklı modellere geçebilirler, ancak bu sorunu yaşayan herkes öncelikle üroloji hekimine danışmalıdır [1]. Tek parçalı bükülebilir çubuk ameliyatında tek fark penise tek bir insizyon ile tüm parçanın yerleştirilme işlem sürecini diğer penil protezlere göre oldukça kısaltıp daha kolay bir işlem yapıldığını söylemek yanlış değildir [2].

    Üç Parçalı Şişirilebilir Penil Protez

    Erkek bireylerin cinsel ilişki öncesi sertleşme problemi yaşadığı durumlarda erektil disfonksiyon tedavisi farklı yöntemlere sahiptir [1, 2]. İdrarda kan olması durumu her kişiyi rahatsız edebilir bu açıdan kan, idrarda kan olup olmadığına bakılır ve ultrason görüntülemesinde görülen normal görüntünün dışında herhangi bir değişiklik veya tümörü bulmak adına penisin iç tarafına da ultrasonla bakar [1]. Sertleşme probleminde tıp alanında ilk uygulanılan tedavi genelde Sildnafil etken maddeli ereksiyon haplarıdır [1]. Doktorunuzun muayenesi sırasında sizde birden çok sebeplerle, herhangi bir sebep göstermeksizin veya hormonal bir dengesizlik problemi sonucu oluşan kalp rahatsızlıklarına da bağlı olarak görülebileceği için kan tetkiki de yaptırarak doktorlar bir muayeneye yapmalıdır [1]. Doktor kontrolünden sonra penil enjeksiyon gibi tedavi seçeneklerinden birini denedikten sonra diğer adım olarak erektil disfonksiyonun (yani erkeklerde sertleşme probleminin) üçüncü aşama tedavisi ESWT (yani bir şok tedavisi) yöntemi, kişilere doktorların önerisi doğrultusunda denenebilir, bu da bu işlemler sırasında uygulanan bir tür düşük yoğunluklu olan şok dalgaları aracılığı ile doku hasarlarını onarılarak penis fonksiyonunu destekleme tedavi şeklidir [1, 2]. Bunlar gibi basamak tedaviler faydalı olmuyorsa ya da hasta yapılacak işlem için uygun görülmezse penil protez diğer bir ismiyle mutluluk çubuğu adı verilen yardımcı medikal alet ile işlem uygulanabilir. Üroloji uzmanlarının kullandığı bir sistem olan, ve günümüzde yaygın olan tüm şok dalgası cihazların bir çoğu tedavi ile sınırlı değildirler, hatta bunların hepsinin işlevleri ve şekilleri aynı değildir [2]. Erektil disfonksiyonu olan bir hasta genellikle protez penis ameliyatına karar vermek ve operasyonun detayları hakkında fikir almak ister [1]. Penil protezler veya halk arasında bilinen adıyla mutluluk çubuğu bu problemi yaşayan tüm bireylere etkin çözümler sunabilen yüksek bir başarı oranına sahip tedavi seçenekleridir.

    Üç parçalı mutluluk çubuğu, en yaygın penil protez çeşididir [2]. Operasyon, en az 1 saat süren basit bir ameliyattır (Kişinin yapısına ve hekimin tekniğine bağlı) ve 3 bölgeye işlem yapılır: penisin alt bölgesi ve testisleri (torbalar olarak adlandırılır). Pompa testiste bulunan bu 3 Parçalı (şişirilebilir ve indirilebilir) implant; şişirilebilir, boyu artar özelliği bulunan implant, daha eski penil protezlere nazaran kişilerin penis yapısına göre kolay seçilebilen implant çeşitidir [2]. Sertleşme odalarındaki sorun nedeniyle bozulan ereksiyon süreci için penil protezler uygulanmaktadır (3-Sayfa 38). Üç parçalı penil implant ile karın içine konan hazneden protezi hareket ettiren pompalamaya yarar, karına konulan ve pompa sisteminin entegrasyonunun kolay olması ile avantajlı hale gelen bu parçalar üç parçalı sisteminin yapıtaşlarıdır. Teknolojinin ilerlemesi ile daha da geliştirilen rezervuar parçalar karın içi boşluğunun yapısına kolayca adapte olarak bir süre kullanamayabilirsiniz.

    Ameliyatınız genellikle penil implantlara göre 1.5– 2 saat sürebilir. (Üç parçalı, Şişirilebilir implantın bir başka çeşididir ki eski modele göre bir farkı vardır ve pompa ile hem boyuna hem enine, anatomik yapının izin verdiği kadar kişiselleştirilebilir ve özel, genişletmek de mümkündür. Ayrıca bu protez çeşidinin penis boyu kısa, anatominin normal olmadığı hastalara da yapıldığını belirtmek de gerekebilir. Ancak hekiminiz en son kararı verir, hastanın taleplerinin en önemli faktör olmasına rağmen ameliyat öncesi detaylı bir bilgi almalı ve ameliyattan ne beklediği de mutlaka netleştirilmelidir (1) ).

    Penil Protez Ameliyatı ve Sonrası

    Penis protezi ameliyatı genel anestezi altında veya nadir durumlarda belden uyuşturularak (spinal anestezi) yapılmaktadır. Mutluluk çubuğu ameliyatı sonrasında idrarda biriken sıvının mesane yoluyla boşaltım işlevinin bozuk olması ihtimaline karşılık işlem sonunda geçici bir idrar sondası (kateter olarak bilinir) konmaktadır ve genellikle bir gün sonra idrar sondası hekiminiz tarafından çekilir (çıkarılır) [1]. Kişi ameliyattan hemen sonra eve gidebilir ya da hastaneye 1 gün sonra, uzman hekim tarafından taburcu edilebilir. Ayrıca hekimlerin bir bölümü ameliyat sırasında drenaj işleminin düzgün yapılabilmesi için 24- 48 saat kalacak geçici bir kateter hortumu da yerleştirebilir. Kateter hortumu çekildikten sonra ameliyat kesilerinde olan olası kan akıntıları genellikle kendiliğinden birkaç günde geçebilir [1].

    Operasyon sonrası genellikle ilk üç veya dört gün içerisinde (bazen haftalara uzayan, hastaya göre değişkenlik gösterir) peniste veya testis keselerinde (skrotum) oluşabilen; ağrı, hafif şişlik veya morluk (koyu renkli iz olarak görülür) oluşabileceği veya rahatsızlık hissi hissedebilrsiniz, ancak bunlar basit ilaç tedavisi ile soğuk uygulama yapmanız yeterli ve hekiminizin de yardımıyla kolayca çözüme ulaşıp düzelecektir [1, 2]. Her gün fazla ve su içmeniz gerekir. Sertleşme bozukluğu şikayetini, penise bir veya birkaç parçalardan oluşan protez ve benzeri bir cihazın yerleştirilmesi yoluyla gidermeye faydalı olan penil protezler (yaygın olarak adlandırılan penis implantı ve daha basit, maliyeti daha düşük ve kişilere kolaylık sunan ve sürekli sert halde olan, diğer bir adı Malleable olanı takıldığında genellikle sorun yaşanmaması sebebi ile tercih edilendir) [1].

    Mutluluk Çubuğu ve SGK Kapsamı


    Genellikle belirli yaş grubu hastalarının sağlık sorunu ile bağdaştırılan iktidarsızlık veya bir diğer ifade ile ereksiyon disfonksiyon (sertleşme bozukluğu), diğer tedavilere uygun görülmeyen hastalarda başvurulacak penil protezler aynı zamanda halk arasında mutluluk çubuğu olarak bilinen implantların hekiminizin onayından ve tavsiyesinden sonra takılması amacıyla yapılır [1, 2]. Diyabetten kaynaklı sertleşme problemi (ED) durumunda (şeker hastalığı veya bir tür kan şekeri rahatsızlığında) doktor muayenesi sonucu kişiler tedaviye uygunsa, haplar, vakumlu sertleşme cihazları (enjeksiyonların yapılamadığı hastalarda yaygın kullanılan mekanik cihazdır), penil implant ameliyatı gibi yöntemlerle de desteklenmektedir [1]. Bu tedavilerin masrafının kayda değer bir bölümü ülkemizde sosyal güvenlik kurumunun bazı kurallara bağlı ödeme kriterlerine (endikasyonlara) göre kapsamakta olduğu unutulmamalıdır [1].

    Mutluluk çubukları SGK tarafından belirli şartlar altında ödenebilir. Penil protez cerrahisinde yapılan test ve kullanılan mutluluk çubukları sağlık sistemi kapsamına girer [1].

    SGK’nın Mutluluk Çubuğu İçin Sağladığı Koşullar

    Sosyal Güvenlik Kurumu mutluluk çubuğu ameliyatı ücretinin belirli bir bölümünü bazı özel durumların gerçekleşmesi halinde üstlenir. Protez maliyetini etkileyen faktörlerden bazıları hastanın durumudur. Sertleşme sorunun çözümünde hastalar 2. bir sağlık probleminde 3 Parçalı penil implant ameliyatında SGK’ dan faydalanarak tedavisini sağlayabilir [1]. Penil protezin belirli koşullara (doktor uygun gördüyse, başka tedavilere yanıt vermediyse, şeker hastası ise gibi) bağlı olması sebebi ile, doktorunuzla konuşmadan hiçbir kesin kararı vermemelisiniz [1]. SGK ödeme kapsamını genişleten durumlar aşağıda madde halinde belirtilmiştir.

    • Penisin fonksiyonunu etkileyecek ölçüde bir penis kırığı geçirmiş olma
    • Doğuştan cinsel fonksiyonları etkileyecek şekilde penis anormalliği bulunması (iğsi, hypospadias gibi)
    • Diyabet (şeker hastalığı)
    • Prostatın bir kısmının çıkarılması ile beraber idrar ve cinsel fonksiyonlar kaybedilen radikal prostatektomi operasyonundan geçmiş olmak.
    • Omurilik hasarı
    • Penisin dört saatten uzun süren anormal bir sertleşme olmasına ve ilaç tedavisinin başarı sağlayamamasına neden olan priapizim durumu.
    • Sertleşmeyi sağlayan PDE-5 inhibitörlerinin etkili olmadığı veya yan etkilere sebep olan ve kullanımına olanak tanımayan farklı hastalıklara sahip olmanız.
    • Cinsel ilişkide bulunma ihtimalini engelleyen peyronie hastalığı gibi durumların oluşması
    • Geçirilen ağır kaza veya yaralanmaların etkisiyle kalıcı sertleşme bozukluğu durumu

    Mutluluk çubuğu olarak adlandırılan protezler tek parçalı (bükülebilir ve elastiktirler), iki veya üç parçadan oluşan (rezervuar sistemleri bulunmakta ve çok daha doğal ve kontrollüdür ve bunlar pompalıdır yani el ile şişirilmektedir) olmak üzere 3 tür üretilir. En yaygın kullanılanlar şişirilebilir ve tek parçalı olanlar iken iki parçalı olanlar eski modellerdir ve nadiren ürolog tarafından tercih edilebilir [1].

    SGK Tarafından Karşılanan Diğer Tedavi Seçenekleri

    Sertleşme bozukluğunda kullanılan tüm tedavilerin büyük bir çoğunluğunu Sosyal Güvenlik Kurumu karşılamaktadır. Sertleşme sorunun çözümü için bu tedavi yöntemleri genellikle öncelikle ilaçla tedaviye yanıt alınamayan kişilere önerilmektedir. Bu tedaviler şunlardır:

    • Oral İlaç Tedavisi
    • Penil Enjeksiyon Tedavisi
    • Şok Dalga Tedavisi (ESWT)
    • Vakum Cihazı
    • Mutluluk Çubuğu (Penil Protez)

    Eğer cinsel işlev bozukluklarının altında fiziksel bir hastalık ve bu hastalıktan dolayı diğer tedavilere yanıt alınamıyorsa SGK diğer tedaviler gibi mutluluk çubuğu ameliyatlarını ödeyebilir. (1)

    SGK Kapsamında Penil Protez Başvuru Süreci

    Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık sistemiyle alakalı olarak önemli görevleri bulunan bir kurum olup kişiler sağlık harcamalarının bir bölümünün SGK tarafından ödenmesini talep edebilirler. Penil implant da ödenebilecek sağlık harcamaları arasındadır. Sertleşme bozukluğu ve farklı etkenlerle penise ulaşması için gerekli olan sinyaller sağlam yapılarda herhangi bir sorun yaşamamasına karşılık çalışamadığında ya da hiç işleve sahip olmadığı durumlarda ereksiyon gerçekleşmez ve bu şikâyetle genellikle birçok erkek bir ürologla görebilirler (1) .

    Sertleşme bozukluğu veya bir diğer ismiyle erektil disfonksiyon tedavisinin bu şekli Sosyal Güvenlik Kurumunca desteklenebilmek adına kişinin bazı ödeme şartlarına (endikasyona) uyumlu ve tedaviye gerekli olması önemlidir [1]. Bu anlamda öncelikli olarak bir üroloji doktoru randevusu almalı ve tetkik, muayene ve laboratuvar sonuçlarına göre penil protez tedavisine uygunluğu netleştirilmelidir. Sosyal Güvenlik Kurumunun ödeme kriterlerine uyumlu olması durumunda bu uygulama sonucu oluşan mutluluk çubuğu ameliyat bedeli kişilere ilaçla tedavi sonrası bir problem gelişmesi, uzun yıllardır şikayetinin olduğunu veya diyabet (kan şekeri rahatsızlığı) gibi bir hastalığı olduğunu doktorunun tespit etmesi durumlarında kısmi olarak da ödenebilir.

    Aynı zamanda protez işleminin başarılı olabilmesi adına yapılan muayene ve bu muayeneyi yapan doktor ve kullanılan protezin kaliteli ve modern teknolojik cihaz olması da birincil önem taşır. [1]

    Penis protez operasyonlarının önemli bir bölümü Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmaktadır. SGK ödeme şartlarını öğrenmek için sitemiz üzerinden “Bilgi İsteme Formu” vasıtası ile bizimle iletişime geçebilirsiniz [2]. Erektil disfonksiyon tedavisinde penil protez ameliyatları hakkında daha fazla bilgi almak isteyen hastalar bu tedaviye uygun olup olmadıklarını bir üroloji hekimine danışarak bilgi sahibi olabilirler.

    Sonuç ve Öneriler


    Mutluluk Çubuğu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Mutluluk çubuğu, erektil disfonksiyon yaşayan erkekler için kalıcı bir çözüm sunan etkili bir tedavi yöntemidir. Penil protez olarak da bilinen bu cihazlar, cinsel hayatın kalitesini artırmak amacıyla kullanılır. Ancak, mutluluk çubuğu seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. İlk olarak, kişinin sağlık durumu ve protez için uygun olup olmadığı bir üroloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Ayrıca, protez türleri hakkında bilgi sahibi olmak ve beklentilere uygun olanı seçmek önemlidir. Tek parçalı (malleable) ve üç parçalı şişirilebilir penil protez seçenekleri arasından, kullanımı ve bakımı en uygun olanı tercih edilmelidir.

    SGK Kapsamı İçin Gerekli Belgeler ve Süreç

    Mutluluk çubuğu tedavisi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirli koşullar altında karşılanmaktadır. SGK kapsamından yararlanabilmek için, hastaların belirli belgeleri tamamlamaları ve başvuru sürecini takip etmeleri gerekmektedir. İlk olarak, tedaviye ihtiyaç duyulduğuna dair bir üroloji uzmanından alınacak rapor ve reçete gereklidir. Daha sonra, bu belgelerle birlikte SGK’ya başvuruda bulunulmalıdır. Başvuru sürecinde, SGK’nın belirlediği kriterlere uygunluk değerlendirilir ve uygun görüldüğü takdirde tedavi masraflarının bir kısmı karşılanır.

    Penil protezler, önemli bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kapsanan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. SGK’nın ödeme şartları ve mutluluk çubuğu tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemiz üzerinden “Bilgi İstek Formu” vasıtası ile bizimle iletişime geçebilirsiniz. Üroloji uzmanlarımız, sizin için en uygun tedavi seçeneğini belirlemek ve süreç hakkında detaylı bilgi vermek üzere her zaman hazırdır.

    Mutluluk çubuğu seçimi ve SGK kapsamı hakkında daha fazla bilgi edinmek ve sorularınızı uzmanlarımıza yöneltmek için sitemizi ziyaret edebilir ve “Bilgi İstek Formu”nu doldurabilirsiniz. Bu sayede, erektil disfonksiyon tedavinizde en doğru kararı vermenize yardımcı olacak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.


    Bu yazı/sayfa, Üroloji Uzmanı tarafından derlenmiş, incelenmiş ve onaylanmıştır. Bu yazı içeriğinin doğruluğunu ve güvenilirliğini garanti etmektedir. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

    Referanslar

    Referanslar:

    “EAU Guidelines. Edn. presented at the EAU Annual Congress Amsterdam 2023.” European Association of Urology, 2023, https://patients.uroweb.org/other-diseases/erectile-dysfunction/

    UROWEB EAU Hasta Bilgilendirme Web Sitesi 2024

    [0] https://patients.uroweb.org/other-diseases/erectile-dysfunction/

    [1] https://www.healthline.com/health/erectile-dysfunction/penile-implant-surgery

    [2] https://doi.org/10.1177/17562872231179008

    [3] https://www.advancedurology.net/blog/which-penile-prosthesis-implant-is-right-for-me

    Neden Rigicon® Penil Protezleri


    Rigicon, global bir marka olarak ABD kökenli olup, tüm Avrupa ve dünya genelinde güvenle tercih edilen penil protezleri sunar. Ürünlerimiz, uluslararası FDA* ve CE onaylarına sahip ve SGK ile anlaşmalıdır. Ayrıca penil protezlerde ömür boyu garanti verilmektedir. Türkiye’nin dört bir yanında, 32 yıllık köklü tecrübemizle, her hastanın anatomisine uygun, kişiselleştirilmiş çözümler geliştirmekteyiz. Tecrübeli hasta yönetim uzmanlarımız ve yüksek deneyimli cerrahlarımızla, yüz yüze iletişim ve bölge ofislerimiz aracılığıyla her zaman yanınızdayız. Rigicon olarak, size ve ihtiyaçlarınıza en uygun çözümleri sunmayı amaçlıyoruz.
    • SGK Anlaşmalı
    • Ömür Boyu Garanti

    • Uluslararası FDA ve CE Onaylı

    • Türkiye’nin Her Yerinde
    • 32 Yıllık Tecrübe
    • Anotominize Uygun Çözümler
    • Penil Protez Danışmanlığı
    • Yüz Yüze İletişim
    • Bölge Ofisleri
    • Tecrübeli Hasta Yönetim Uzmanları
    • Yüksek Deneyimli Penil Protez Cerrahları

    *Rigi10 FDA ve CE onaylıdır. Infla10 ürünleri CE onaylıdır.

    Yayın Tarihi: 22 Temmuz 2024
    Andromed
    Yalnız Değilsiniz

    Andromed olarak, Rigicon’un üroloji alanında sunduğu yenilikçi ve kapsamlı ürün gamını Türkiye’de hastalarımızın hizmetine sunmanın gururunu yaşıyoruz.

    Rigicon’un geliştirdiği üstün teknolojiye sahip çözümleri, özellikle erektil disfonksiyon ve inkontinans tedavilerinde yeni ufuklar açıyor ve hastalarımızın yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştiriyor.

    Hastalarımızın ve sağlık profesyonellerinin ihtiyaçlarına cevap veren Rigicon ürünleri, Andromed aracılığıyla Türkiye’deki hastalarımıza ulaşarak, tedavi süreçlerini daha etkin ve konforlu hale getiriyor. Bu iş birliği, üroloji tedavilerinde yenilikçi yaklaşımları herkes için erişilebilir kılarak, Andromed’in sağlık sektöründeki etkisini daha da güçlendiriyor.

    Rigicon Medikal A.Ş. çatısı altında, hastalarımızın ihtiyaçlarını merkeze alan, yenilikçi ve ileri görüşlü yaklaşımlarımızla sektöre katkı sağlamaya devam edeceğiz.

    Andromed
    Bilgi İstek Formu
    SGK Geri Ödeme Koşulları

    Protezlerin önemli bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kapsanmaktadır. SGK’ın ödeme şartları ve protezler hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemiz üzerinden “Bilgi İsteme Formu” vasıtası ile bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tüm telefon görüşmeleri Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK ) gereğince kaydedilmemektedir ve saklanmamaktadır.