Skip to main content

Penil Protez Zararları: Riskler ve Yan Etkiler

Penil Protez Zararları: Riskler ve Yan Etkiler Penil Protez Zararları: Riskler ve Yan Etkiler
En Çok Merak
Edilen Sorulara Cevaplar

Penil protez zararları ve yan etkileri hakkında detaylı bilgi alın. Cerrahi riskler ve komplikasyonlar hakkında bilgi sahibi olun.

    En Çok Merak
    Edilen Sorulara Cevaplar

    Penil protez zararları ve yan etkileri hakkında detaylı bilgi alın. Cerrahi riskler ve komplikasyonlar hakkında bilgi sahibi olun.

    Penil Protez Zararları: Riskler ve Yan Etkiler

    Penil Protez Nedir?


    Penil Protez Çeşitleri

    Şişirilebilir Penil Protezler

    Şişirilebilir penil protezler, erektil disfonksiyon (sertleşme bozukluğu) tedavisinde kullanılan bir yöntem olup penis içerisine cerrahi yolla yerleştirilir. Bu protezler, penisin içerisindeki, ereksiyon halindeyken kanla dolan, korpus kavernozum adı verilen ve penisin sertleşmesinde görev alan yapılara yerleştirilir. Bu yapılara silindir adı verilir. Şişirilebilir protezler, sıvı içeren bir rezervuar ile testisler içine yerleştirilen bir pompa aracılığıyla şişirilebilir ve bu da daha doğal bir sertleşme sağlar. Şişirilebilir protezler, ilişki bittikten sonra tekrar indirme butonuna basılarak eski haline döndürülebilir, bu sayede doğal görünümü koruyabilirler. Bu özelliği, özellikle hastalar tarafından peniste oluşan sertlik hissinin rahatsızlık verebileceği endişesinin ortadan kaldırılmasında oldukça önemlidir1.

    Üç parçalı penil protezler iki silindir, bir pompa ve bir rezervuardan oluşur ve genellikle üroloji alanında görevli cerrahlar ve hastalar tarafından diğer implant türlerinden daha çok tercih edilir. Bunun sebebi en sık görülen implant tipi olması ve diğer penil protez tiplerine göre doğal hissettiren bir ereksiyon oluşturmasıdır. Pompa mekanizmasının daha üstün teknoloji ile üretilmiş olması hastalara büyük kolaylık sağlarken sıvı ile dolu rezervuar, erkeklerin karın bölgesinde, testislerden uzakta olan bir alanda gizlenebilir ve bu, şişirilebilir penis protezi 3 parçalı olarak adlandırılır. Ayrıca pompanın küçük hacmi sayesinde de penisin sönük halindeki doğal görüntüsünü korurken diğer dokularda baskı oluşturma olasılığı düşüktür ve rahat bir kullanım imkanı sağlar.

    Şişirilebilir üç parçalı penil protezler; hastanın penis ölçüleri, kavernöz yapılarının genişliği, testis ve karın boşluklarının durumu gibi parametreler hesaplanarak belirlenir. 3 parçalı protez operasyonunda ilk olarak penisin üzerine, sonrasında ise karnın alt tarafında ve testislerin bulunduğu bölümde üç küçük cerrahi kesi yapılır. Yapılan bu kesiler, işlemin güvenle gerçekleşebilmesini sağlamak ve şişirilebilir penil protezlerin doğru bir şekilde yerleştirilmesini kolaylaştırır. Penis ucunda yapılan kesikten bu protezin şişirilebilir silindir bölümü olan penil implantlar korpus kavernozuma implante edilir. Daha sonra bir tüp sistemi yardımıyla sıvı içeren rezervuara bağlanırlar. Karın boşluğundaki cerrahi kesi bölgesine içi tuzlu su çözeltisi (serum fizyolojik) dolu bir rezervuar yerleştirilir ve bu rezervuar şişirilebilir pompa sistemine özel bağlantı hortumu ile bağlanır. Daha sonra, aynı anda pompada diğer kesilerden skortuma, testislerin bulunduğu bölüme yerleştirilir ve 3 parçalı şişirilebilir mutluluk çubuğu kullanım öncesi yapılan ameliyatı bu sayede bitmiş olur.

    Kullanımı oldukça pratik ve kolay olan bu penil implantlar cinsel ilişki için gereken zamanda şişirilerek kullanılırlar. Penis protezini şişirmek ve ilişkiye girmek için ise pompanın üstüne birkaç kez dokunulur. Dokunulan bu pompa vücudun içine implante edildiği için kişilere herhangi bir rahatsızlık hissi vermez. Bununla birlikte sıvı, karın boşluğuna yerleştirilen rezervuardan penis içinde bulunan corpus cavernosumdaki implant silindirlerin içerisine doğru iletilir ve silindirler sıvı ile dolar. Silindirlerin içerisindek bu sıvının miktarına bağlı olarak penis büyür ve sertleşir. Ayrıca her ameliyatta olabildiği gibi işlem sonrası ağrı, şişlik gibi durumlar gözlenebilir; ancak korkulan durum olan enfeksiyon riski ise protezlerde kullanılan yeni antibakteriyel teknolojiler (iyonlaştırıcı radyasyon işlemi) sayesinde önlenmiş durumdadır.

    Üç parçalı protezlerin bazı çeşitlerinde peniste istenmeyen bir şekilde şişme ve ereksiyon oluşması engellenebilmesi için üretilmiş bir mekanizma olan rezervuar sistemi içerisine ekstra güvenlik mekanizması, örneğin, özel bir valf sistemi geliştirilmiştir. Üreticiler tarafından eklenen bu gibi güvenlik sistemleri penil implantların kullanım kolaylığı sağladığı gibi daha güvenli olması nedeniyle hastalar tarafından da beğeni ile karşılanır ve en sık tercih edilen ürünlerin özelliklerini oluştururlar1,2.

    Tek Parçalı (Bükülebilir) Penil Protezler

    Tek parçalı penil protez, erkek üreme sistemi ile alakalı sağlık sorunları arasında olan erektil disfonksiyona ve ereksiyon elde edememe problemine çözüm sunar ve ameliyat sonrasında penis sertliğinin devamlı olması özelliğine sahip olması, kullanım kolaylığı sunarken, aynı zamanda erkeklerin cinsel performans kaygılarını da azaltarak özgüvenlerinin ve hayat kalitelerinin yükselmesine katkı sağlar.

    Tıp dilinde “Malleable Penis Protezi” olarak da isimlendirilen tek parçalı implantların ilk ortaya çıkışı 1950’li yılların ortalarında gerçekleşmiş olmasına karşın sertleşememe veya sertleşme problemi olarak da bilinen erektil disfonksiyon sorunun tedavisinde ilk başarılı uygulama 1960 yılında Dr. Beheri tarafından gerçekleştirilmiştir.3 Üretilmeye başladığı yıllarda oldukça ilkel bir görünüş ve basit bir sistemden oluşmasına rağmen, uzun yıllardır kullanılan tek parçalı protezler ilerleyen teknolojik gelişmelerden faydalanmıştır. Tek parçalı implantlarda en temel değişim ise implant çubukların dış yüzey kaplaması ve yeni malzeme üretim yöntemleri kullanılarak implanta kazandırılan gelişmiş özellikler ile elde edilmiştir. Bu yeniliklerin bazıları ise protez ameliyatı sırasında yapılan girişim sırasında dokularda hasar olmasının ve protezin yırtılma riskini minimuma indirecek hidrofilik kaplama teknolojisinin ve en çok tercih edilen yeni bükülebilir mutluluk çubuğu şekillerini içerir.

    Günümüzde uygulanan erektil disfonksiyonun cerrahi tedavisinde özellikle tek parçalı protezler uzun vadede, çok daha az işlem sonucu implante edildiği, diğer modeller (iki veya üç parçalı olanlar) göre daha az riski barındırdığı ve fiyat olarak daha uygun olması, gibi birtakım önemli avantajları olduğu halde hala hastalar tarafından bu konuya şüpheci yaklaşıldığı görülmektedir. Örneğin; geçmiş yıllarda protez malzemelerinde kırılabilecek sert metaller ve sert polimer türlerinin kullanımıyla birlikte bu parçaların ameliyat sonrası oluşturdukları acı, hastaların ameliyat ve sonraki sürece dair memnuniyetlerini büyük ölçüde azaltmıştır. Aynı zamanda protezlerin bu özellikleri, kişilere zaman zaman yabancı madde taşıyorlar hissine kapılmalarına ve sosyal yaşantıları ve aktivitelerinde protezlerinin diğer kişiler tarafından anlaşılıp fark edilip anlaşılması kaygısı ile bazı toplumsal faaliyetlerden uzak durmaları ve ilişki ya da temaslardan kaçınmaları gibi sorunlara da sebep olmuştur. Teknolojideki son ilerlemelere bağlı olarak yeni materyal olan siloksanın kullanılması penil implantlarda hastalara sağladığı esneklik (bükülebilir özellikte olmaları) sayesinde, penis protezi, ilişkinin olmadığı diğer durumlarda (tuvalet kullanım veya yüzme gibi) rahat bir kullanıma sahip olmuştur.

    Tek parçalı implant tedavilerinin başarı oranı peniste doğal sertliği sağlamakta oldukça önemli bir işlevidir, ancak kullanılacak kişilerin belirli şartlar doğrultusunda seçilmiş olması gerekir. Üroloji uzmanı cerrahlarca öncelikli olarak penil implant tedavisi uygun olabilecek bireyler için hastalık hikayesi alınır ve penis özellikleri belirlenir. Ayrıca bireyler penisin anatomik özelliklerini ve vücutlarını değerlendiren uzman bir klinik doktoruyla bu konudaki fikirlerini, düşüncelerini ve penil protezden beklentilerini açıkça ifade edebilmeli, cerrahın tavsiye ve önerilerini, seçilebilecek implant türleri ile olası tedavi sonuçları hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilip onaylaması durumunda implantasyona devam edilebilir.

    Bu cihazı kullanmaya uygun bireyler genellikle el-vücut koordinasyonu olan, operasyonda fazla parçanın kullanılmasını istemeyen ve penisin hafif bir derecede sertleşme sorunu yaşayan ya da sertleşme sürecinin yeteri kadar olmadığı ve implant operasyonu için uygun olan kişiler arasındadır. Bu kapsamda kişilerin zihinsel beceri ve aktivite performansını etkileyecek beyin veya sinir sistemi (i.e. omurilik hastalığı gibi) hastalıkları ya da bir parmak ve/ veya el problemi olmadığı taktirde, her zaman, şişirilebilir bir penil implanta kıyasla daha uygun maliyete ve kolay bir uygulama yöntemine sahip olması, mekanik aksama olmaması, gibi sebeplerle cerrah üroloji uzmanları tek parçalı (malleable) penis implant uygulamaları ve yararları üzerinde çalışmalarda bulunmaktadır. Ancak mutlaka kararınızda klinik doktorunuza ve alanında uzman bir hekime danışmalı ve bu doğrultuda tercihinizi yapmalısınız.

    Tek parçalı (malleable) penil protez; tek parça implant türlerindendir. Şişirilebilir özelliği bulunmayan protezler penis içerisine yerleştirilirler. Günlük aktiviteler sırasında rahatsızlık hissedilmesini önlemek ve dışarıdan bakıldığında belli olmaması için geniş bükülme açısına sahip olacak şekilde geliştirilmiştir. Penis içerisinde normalde kanla dolarak sertleşmeyi sağlayan, korpus kavernozum adı verilen kanalların içine, ameliyat ile 2 adet protez çubuğu implante edilmektedir. Bu işlemler sonrasında bireyler, elleriyle protez çubuklarını dik konuma getirerek sertleşmeyi sağlarken, bu sistemin bir diğer önemli özelliği de çubukların geri bükülerek içeri saklanması ve normal yumuşak hâle getirilerek günlük aktivitelere devam edilebilmesidir. Ameliyat ile takılan bu protezler kişiyi süren bir sertliğe ulaşmasını sağlarken, cinsel aktiviteden sonra penis hemen esnek pozisyonunda olmasını engelleyebilir; bu durum penisin yumuşak dokularda sürekli temas etmesine neden olarak kişinin rahat bir yaşam sürmesi için önemli olan yaşam kalitesinde bir düşmeye, kişide özgüven düşüklüğüne, günlük aktiviteden kaçınmasına veya sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyebilir. Bunların haricinde, sürekli penise temasa veya friksiyon etkilerine bağlı oluşabilen deri bozukluklarına da rastlanılabilir.

    Penil implant ameliyatlarında kişilerin ameliyat sonrası yaşamlarının daha konforlu olmasına yönelik çeşitli teknolojik ve cerrahi girişimlerde yaşanan gelişmelerin ardından bu operasyonlar modern bir boyut kazanmış ve hem sosyal olarak daha yaygın bir kullanıma, hem daha uzun vadeli, kalıcı çözüm olarak kullanılmasına, hem de komplikasyonların önemli derecede azaltılmasına katkı sağlamıştır.

    Günümüzün tek parçalı penil protezler 40 yıl ı aşkın süredir kullanılırlar. Ancak özellikle ilk çıkan modeller ve 2000 yılı öncesine kadar olan modeller sert plastik, sentetik polimer ya da çelik gibi çeşitli bükülmeyen metal parçalar içerdiği için bireyler için zaman zaman fiziksel problemlere de neden olmuştur. Günümüzde penil implant malzemelerinde ise 135° esneyebilme özelliğine sahip silikat türlerinin bulunması penil protezi uygulaması sırasında daha pratik bir tedavi imkanı ve hastanın anatomisine uyum göstermesini de kolaylaştırarak daha hızlı cerrahi sürecinde uygulama yapmaya olanak vermiş, kullanıcı memnuniyetinin artmasını sağlayarak yeni avantajlı birtakım fırsatlar oluşturmuş ve protez tek bir parçadan oluştuğundan dolayı oldukça uzun yıllar güvenle kullanılarak kişilere kalıcı bir çözüm imkânı sunmaktadır. Ayrıca mekanik parça içermediği için uzun süre bozulmadan kullanılabilir. Bu sayede protezi kullanan kişiler, cerrahisinde kullanılacak hidrofilik katman sayesinde protezlerini daha güvenli şekilde kullanabilirler. Ayrıca protezin silikon ve diğer alaşımları içine ameliyat esnasında hidrofilik kaplama konarak protezin enfeksiyona neden olabilecek organizmaları bünyesine alması önlenir.

    Tek parçalı (malleable) mutluluk çubuğu, sertleşme probleminde en eski penil implant modeli olmasına rağmen günümüzde yaşanan teknolojik gelişim sayesinde rahatlıkla kullanılabilir bir cihazdır.

    Üç Parçalı Şişirilebilir Penis Protezi
    Üç Parçalı Şişirilebilir Penis Protezi
    Üç Parçalı Şişirilebilir Penis Protezi
    Üç Parçalı Şişirilebilir Penis Protezi
    Tek Parçalı Bükülebilir Penis Protezi
    Tek Parçalı Bükülebilir Penis Protezi

    Penil Protezlerin Faydaları


    Sertleşme Sorunu Olan Erkekler İçin Çözüm

    Erektil disfonksiyon sertleşmenin oluşamaması ya da devam ettirilememesi, cinsel ilişkide penis sertleşmemesidir. Bazı kişiler bu sorunu yaşamaya ara sıra başlasa da sonrasında yaşam boyu devamlı olarak aynı sorunun yaşanması da mümkün olabilmektedir. Yapılan bir çalışmada erkeklerin %52’sinde erektil disfonksiyon tespit edilmiştir1.

    Ereksiyon sorunları erkeklerde daha fazla stres oluşumuna, depresyona ya da kaygıya neden olabilir. Ayrıca cinsel ilişkide yaşanan sorunlar eşleri de bu problemlerin içerisine dahil ederek, ruh halleri, psikolojileri üzerinde ve çiftler arası etkileşimlerinde ciddi olumsuz sonuçlar ile çiftlerin her ikisinin yaşam kalitesini de olumsuz etkiler2. Bu nedenle erektil disfonksiyon bozukluğunun doğru anlaşılabilmesi, uygun şekilde ve gerekli zaman noktasında tedavi edilmesi kişilerin cinsellik ile ilişkili kaygı durumlarını azaltması, ilişkiye veya cinsel temastan kaçınmasını önlemesi, mutlu ve doyumlu bir cinsel hayat yaşaması açısından hem fiziksel sağlık açısından hem ruhsal, ve sosyal bakımdan önem arz eder. Bu bağlamda en yaygın nedenlere bağlı olarak genellikle sertleşme sorunları farklı yöntemlerle iyileştirilebilir olmakla beraber, tüm bu sebeplerin tedavisi bazen yıllar almaktadır3.

    Sertleşme Problemlerinde Nedenler, Teşhis ve Tedaviler (penil protez hariç)

    Üroloji uzmanı, her zaman sertleşme problemli bireyleri detaylı bir şekilde değerlendirip değerlendirip teşhis aşamasına geçecektir. Erektil disfonksiyona (ED) bir psikolojik bir nedene bağlı olması, daha öncesinden teşhisi konulan ve kişinin sürekli ilaç kullandığı bir kronik hastalığın bulunuyor (örneğin diyabet) veya bir ameliyat olması, ya da kişilerin kötü alışkanlıklar sebebiyle (alkol tüketimi gibi) ED yaşıyor olmaları, gibi durumlarda ED tedavi yaklaşımını değiştirir.

    Stres / İlişki Sorunu / Duygularını Paylaşamayanlarda Tedavi:

    Ereksiyon, hem beyin ve sinir sisteminiz hem de vücudunuzdaki kan damarları birlikte çalışırsa sağlıklı bir şekilde işler. Bu iki mekanizmadan ilki zarar gördüğü veya işleyişini gerçekleştiremeyi başaramadığı durumda sertleşme sorunları ortaya çıkabilir2. Bunun sebebi kişi hayal, temas ya da başka türde uyarıcılar tarafından harekete geçirildiğinde penise yeterli miktarda kan akımını sağlayabilecek sinyalleri alamayan ve /veya gönderemeyen bir sistemdir2. Öte yandan ruhsal, fiziksel ve sosyokültürel pek çok farklı değişken, ilişkiye dair kaygıyı şekillendirdiği ve artırabildiği göz önünde bulundurulmalıdır2.

    Dolayısı ile üroloji uzmanı hekim sorunu tam anlayabilmek için genel bir fiziki muayenenin ardından detaylı bir hasta görüşmesine ihtiyaç duyacaktır ve hastanın genel durumunda, hayat hikayesinde bir sorun olup olmadığı, ilişkide cinsel uyaranları nelerin etkileyebileceği ya da bir takım geçmişte veya şu anda mevcut sorunların oluşması halinde de bir psikiyatri ya da psikolog tarafından ruh haliniz ve ruh sağlığınız daha kapsamlı ve ayrıntılı şekilde değerlendirilerek sizin veya eşinizle yapılacak üç kişilik bir görüşmeyle ED tedavisine doğru kararla ve en uygun yaklaşım belirlenebilir. Ancak unutulmamalıdır ki ED her iki cinsi de ilgilendirmektedir4.

    İlaçla Tedavi:

    Sertleşme problemi tedavisi genellikle ilaç uygulamaları ile başlar. Erkeklere uygulanabilen tedavi yaklaşımlarının içerisinde en bilinen tedavi şekli, cinsel ilişki sırasında kullanılan ereksiyon ilaçlarıdır. Genellikle tablet şeklinde ve oral yoldan uygulanan erektil disfonksiyon ilaçları penise doğru kan akışının hızlanmasına (penisin sertleşmesi) ve ilişki boyunca yeterli kalmasını sağlayarak etkisini gösterirler. Ayrıca sertleşmeyi engelleyen bazı faktörlere rağmen etkilerini ortaya çıkarırlar3.

    Sertleşme sağlayan hap olarak bilinen ereksiyon ilaçları genelde ereksiyon sağlayıcı fonksiyonlarında hafiften orta dereceli sertleşme problemleri olan bireylerde oldukça yaygın olarak kullanılırlar3 ve bu tür bir tedavinin diğerlerine kıyasla oldukça popüler olduğu ve iyi bir tolerans profili bulunduğu konusunda yayımlanmış araştırmalarda bildirimler de bulunmaktadır. Erektil fonksiyon sağlama işlevi ile kişilere bir çözüm sunsa da hastaların kullandığı bu türdeki ilaçların penil büyüklük ya da uzunluğa etkisinin bulunmadığı da unutulmamalıdır3.

    Ereksiyon tedavisinin büyük bir kısmını da bu ilaçların oluşturan bir sebep olarak ilaçların maliyeti düşük olarak gösterilir3. Aynı zamanda cinsel ve duygusal açılarından yaşanılan sıkıntılara bağlı olarak, ilişkinin ve/veya cinselliğe dair olumsuzluklar giderilir ve günlük cinsel hayatı iyileştirilmesine katkıda bulunmaları, hastanın sosyal, mental durumunu olumlu bir şekilde değiştirmesi ve/veya eşlik eden sağlık durumları ile hastaların yaşadığı cinsel disfonksiyon problemini anlaması genel yaşam memnuniyetlerinin artmasının önemli etkileri olarak belirlenmiştir3.

    Sonuç olarak, hem ağızdan kullanılan haplar hem topikal uygulanan ereksiyon yardımcı ilaçları (krem şeklinde), penisin kan dolaşımına (penisin sertleşmesi, penisin genişlemesi) doğrudan etki edecek ilaçların özel dozaj pompaları ve cihazları kullanılarak penisin yumuşak doku altına yerleştirilen enjektör türleriyle yapılan penis enjeksiyon tedavisi, vakum ereksiyon cihazı ile veya Li-SWT yöntemiyle yapılan terapiler ve sonrasında penis içerisindeki anatomik boşluklara cerrahi işlem ile penil implant yani protez ameliyatlarının gerçekleştirildiği üçüncü basamak tedavi ve uygulamaları, hastaların yaşadıkları sertleşme sorunu giderilebilmekte ve bunların hepsinin son teknoloji olduğu kabul görmüştür4.

    Ancak günün sonunda hastalar ve hekimlerin unutmamaları gereken en önemli konu ise uygulanan tedavi (ameliyat dışı diğer yöntemler ve mutluluk çubuğu tedavisi), süre ve/veya yöntemi fark etmez, ereksiyon sağlayıcı veya ereksiyon uzatıcı özellikte olan bu tüm uygulamaların kişiler arası yaşanılabilecek fizyolojik veya hormonal farklılıklarından ötürü her insanda ve/veya hastalarda her zaman benzer etkili veya faydalı olmayacağı, kişiden kişiye değişkenlik göstermesi sebebiyle aynı sorunlar her insanda ve daha da önemlisi her insanda görülme olasılığının eşit olmadığını ve bir başka ifadeyle hiçbirinin, bir mucizenin garantisinin verilemeyeceği de bir gerçektir3.

    Cinsel Yaşam Kalitesinde Artış

    Cinsel sağlık problemleri olan kişilerde cinsel sağlığa yönelik kullanılan tedavi yöntemlerinden olan mutluluk çubuğu hem penil sertliği (penisin sertleşmesi, penisin dik ve geniş) gibi fiziksel şikayetlerin giderilmesi, hem daha rahat ve sağlıklı bir cinsel yaşam sürülmesinin sağlanması, hem eşler arası cinsel isteksizliği azaltılması ve yaşanan sorunlara birlikte çözüm imkânının bulunması gibi etkilerinin yanı sıra, kişilerin ruh sağlığının ve genel yaşamının ve ilişkide tatminin önemli ölçüde düzelmesi ve kişilerde memnuniyet oranlarının yüksek olmasından dolayı sık tercih edilir3.

    Sertleşme sorununun tıp literatüründe bilinen bir diğer adı erektil disfonksiyondur. Genellikle sertleşme sorunun tanımı, ereksiyonun cinsel birliktelik için olması gerektiği şekilde gerçekleşmemesi ve/veya sürdürülememesi olarak bilinir4 ve bu durum kişiler için oldukça üzücü ve stres dolu bir süreci de başlatabilir4 ve ayrıca erkeklerde bu durum cinsellik harici de bazı kaygılara yol açabilir3.

    Sertleşememenin en önemli sebebi, penisin içine kan akımını engelleyen bazı fizyolojik hastalıklar (hipertansiyon, kolesterol, diyabet) ya da kaza sonrası ortaya çıkan (travmalar), kalça ve penisteki kırık ya da zedelenmeler4, yaşı ilerlemiş bireylerde hormon değişiklikleri4 (örneğin düşük testosteron seviyeleri), penis yapısında bulunan dokulardaki deformiteler ve benzer sebepler4, prostat ameliyatı, idrar yolları, kalp damar ve sinir sistemine ait diğer pek çok hastalık ve rahatsızlığın da ilerleyen sürecinde kişilere penisin çalışmasında, sertleşmesinde, genişlemesinde birtakım problemlere neden olarak onların bu fonksiyona ihtiyaç duydukları bir dönem olan 30 ila 70 yaşları (genelde bu çağ) arasında baş edemeyecekleri bazı sağlık problemler yaşamaya başlayarak onların ve eşlerinin hayatlarında cinsel ilişkiden, temastan ve doyumdan mahrum bırakabilir, ayrıca erkek bireylerde oluşan erektil disfonksiyon dünyada oldukça yaygın olarak görülen bir hastalıktır3.

    Penil Protez Zararları ve Yan Etkileri


    Penil implant ameliyatı diğer tüm ameliyatlarda olduğu gibi belli başlı bazı komplikasyonlar, riskler ve istenmeyen durumlarla ilişkilendirilebilinir; ancak yine de hasta açısından düşünüldüğünde penil protez cerrahisi, bu işlem alanında uzman ve tecrübe sahibi cerrahlar tarafından ve uygun antibakteriyel özelliğe sahip güvenli ürünler ile gerçekleştirildiği durumlarda; uzun yıllardır kullanılan bir uygulama olması ve geliştirilen modern teknolojiye sahip yardımcı cihazların bulunması, bu tarz operasyonlar güvenilirlik ve güvenlilik açısından her geçen gün daha çok öne çıkarmaktadır. Bu anlamda ürolojideki temel yaklaşım, prosedürle ilişkili zararları en aza indirgemekle beraber hasta sağlığını olumlu etkileyerek ve onun sağlığına yardımcı olmak olarak ifade edilebilir.

    Her cerrahi müdahale gibi, penil protez implantasyonu da potansiyel risk ve komplikasyonlarla ilişkilendirilebilir. Protez çeşitlerinin çeşitliliği ve karmaşık mekanizmaları zaman zaman risk unsuru oluştururken, protezlerin içerdiği malzemenin kalitesi, implant işleminin yapılacağı cerrahi alanın koşulları, kullanılan cerrahi yöntemler ve cerrahi ekip ve doktorun deneyimi ile bu operasyonu takiben hasta ile hekim arasındaki diyalogun ve hastaların doktorlarının tedavi ile ilgili tavsiyelerine uyması da, olumlu ya da olumsuz sonuçlar üzerinde etkisini göstermektedir1.

    Cerrahi Riskler


    Enfeksiyon Riski

    Mutluluk çubuğu operasyonunda oluşabilecek komplikasyonlar arasında en büyük tehlikeyi her ameliyatta görülebilecek bir durum olan ameliyat enfeksiyonu temsil eder. Bu risk yüksek değil ancak böyle bir problem oluştuğunda penis protezinin çıkarılması gerekebilir. İyonlaştırıcı radyasyon uygulamaları bu açıdan çok faydalı bir koruma yöntemi olmuştur. Antibiyotik uygulanmadan operasyon yapılmamalıdır. Penil protez ameliyatı genellikle genel veya spinal anestezi altında gerçekleşmektedir. Anestezi alamayacak veya ameliyattan kaynaklı komplikasyonların oluşma riskinin çok daha yüksek olduğu hastalara da uygulanan diğer bir yöntem olarak bilinen antibiyotik emebilen tek parça (malleable) penil protez çeşidi de günümüzün penil protez operasyonlarında sık tercih edilir1.

    Antibiyotik uygulanan bu protezlerin ameliyat sonrasında hasta takibinde görülen etkisi ise ameliyat ile implante edildiği anda bakteri ve zararlı organizmalara karşı vücudun kendi ürettiği doku savunma hücrelerinden (i.e. Nötrofil ve Eozinofil) ve/veya diğer enflamatuar reaksiyonun önlenmesini ve aynı zamanda daha öncesinden enfeksiyonla sonuçlanmış penil protezin çıkarılması zorunluluğunda yapılan “Salvage Terapisi” ameliyatında yeniden takılan yeni antibiyotik salınımı (bazı protez türlerinde yapılan bu işlemler de enfeksiyon riskinin azaltılmasında ve tedaviye yardımcı olma konusunda oldukça olumlu ve/veya efektif etkileri de kanıtlanmıştır1. Ancak hastalara bu uygulamalar için genel bir tavsiyede bulunmadan önce, kullanılan farklı antibiyotiklerin özellikleri ile bu işlemde kullanılan antibiyotik miktarını ve tedavi protokollerini, yanısıra olası yan etkileri de mutlaka dikkatle değerlendirilmesi gerekir2.

    Enfeksiyon oluşma riskini düşürmek amacıyla çeşitli tedbirlerin alınması, hem işlemin gerçekleştiği cerrahi alanın koşullarının hem kullanılacak malzemenin kalitesinin hem de doktorun alanında uzman olmasının sağlanması gibi hususlar önerilebilecek önemlerin ilk sırasında yer alır2. Bunların haricinde ameliyatta yüksek hijyenin sağlanması hem cerrahi alanın temizliğini (çalışma masasını ve yardımcı aletler), hem doktor ve diğer çalışanların ameliyat esnasında kullandığı malzeme (eldiven ve önlük gibi) ve ellerinin değdiği aletlerin temizliği (cerrahi aletler) ile tüm ortamın hijyen koşullarına uygun şekilde hazırlanması hastalar açısından oldukça büyük önem taşımaktadır1. Ayrıca uzman üroloji hekimleri ameliyatları mümkün olduğu kadar kısa sürede, dikkatli, hızlı ve temiz bir teknikle yapmaya gayret etmektedir1.

    Penil protez implantasyonunda infeksiyon risk faktörleri

    • Sigara kullanımı
    • Obezite
    • Diyabet hastalığı
    • Kötü genel sağlık durumu
    • Daha önce penil protez ameliyatı sonrası infeksiyon geçmişi bulunması

    Kanama ve Şişlik

    Her cerrahi prosedürde olduğu gibi penil protez ameliyatı sonrası belirli bir zaman diliminde, kişiden kişiye ve ameliyat teknikleri arasında değişiklik göstermekle beraber ağrı, şişlik veya kanama görülmesi normal bir durumdur.

    Hastaların yaşam kalitelerini oldukça olumsuz etkileyen sertleşme sorunun çözümlenmesinde (mutluluk çubuğu olarak bilinen penil implant cerrahisinde de geçerli olup) kullanılan yeni gelişmiş teknolojik aletler sayesinde operasyondan sonra ortaya çıkabilecek bu gibi komplikasyonların, genellikle basit tedavi yöntemleri, pansuman gibi uygulamalar ve/veya uzman hekimlerin önerisi ile uygulanan bazı reçeteli ilaçlar ile kolayca kontrol altına alınarak1,2, sertleşmede zorlanma sorunlarını giderme şansını da yükseltmektedir1.

    Cerrahi teknik bakımından, mutluluk çubuğunda ameliyatlar, penisin yapısına ve boyutuna bağlı olarak, genital bölgenin alt kısmından (i.e. penisin altından) başlayan, yaklaşık 6 cm uzunlukta, küçük bir kesik, penis- skrotum arasında, ve ya da doğrudan penis ile testis torbası (Skrotum) arasında bulunan dokuda ve yapı için küçük bir kesi ile başlanılır1. Sonrasında protez türüne bağlı olarak diğer ameliyat parçaları için küçük insizyonlar da (kesi anlamına gelir) ek olabilir (i.e. testis torbası). Penisin sert yapıya kavuşmasına hizmet eden 3 parçalı şişirilebilir mutluluk çubuğu ameliyatı (yani penil protez ameliyatı) içinse ek 2 cerrahi kesi işlemi de ameliyathanede uygulanır, rezervuar parçayı göbek altından karın boşluğu içerisine ve pompa parçasını da yine testisler içine yerleştirmek amacı ile ameliyat yapılır1. Bu şekildeki penil protez implantasyonu ameliyatlar (mutluluk çubuğu ameliyatı) yaklaşık 1 saat sürmektedir1. Sonrasında kişilere bu konuda görevli olan doktor (alanında uzman üroloji uzmanı tarafından başka bir sağlık sorunu görülmemesi durumunda) operasyondan sonra (ameliyat sonrası) birkaç gün içerisinde taburcu edilebilir. Genellikle ameliyat günü kişiler hastane değişmeyen kriterlere uygun oldukça ve doktorun onayı alındığında taburcu olur, ancak yine de hastaneden ayrılmadan önce, bireylere sağlık açısından dikkat edilmesi gereken önemli bazı bilgiler üroloji doktorları (alanında uzman) tarafından verilir2.

    Mekanik Arızalar


    Her medikal işlem, araç ve ve cihaz gibi bir sistemden oluşan ürünlerin arızalanma ihtimali bulunmaktadır. Teknolojik bir ürün olan mutluluk çubuğu modelleri ve teknik çalışmaları da bundan muaf değillerdir; ancak mutluluk çubuklarında özellikle kullanılan malzemenin kalitesi ile ürünün markası ve model numarasının belirlenmesi kişilerin tercihleri ve üroloji uzmanlarının değerlendirme (fiziksel, klinik) sonuçlarına göre hastalara verilecek olan protezin uzun ömürlü (yıpranmayan) ve güvenli kullanılabilmesine, ayrıca komplikasyon oranlarının ve tekrar opere olma ihtimallerinin azaltılmasında önemli rol oynar1.

    Protez Erozyonu


    Genellikle erozyon diğer adıyla sürtünmeye bağlı doku hasarlanma (yani peniste deri hasarı, yara), enfeksiyona bağlı meydana gelen bir penil protez komplikasyonu olmakla beraber, istatistik olarak görüldüğünde oldukça düşük oranda (yaklaşık 3%) gelişmesi de penis protezi (mutluluk çubuğu) cerrahi uygulamaları arasında önemli olan bir dezavantaj oluşturur ve birçok kişinin de korktuğu (şikayet ettiği), kaygılar duyduğu bir durumdur1.

    Diğer Yan Etkiler


    Cinsel His Kaybı

    Ereksiyon problemleri (tıbbi adıyla erektil disfonksiyon) her ne kadar yaygın bir sağlık sorunu (hastalığı olan herkeste de2) ve her insanın (veya partnerin) bir noktada karşılaşabileceği bir durum olsa da cinsel yaşamında kötüleşme, sürekli ereksiyon sağlayamama (iktidarsız olunca2) ya da oluşan sertleşmenin istenmeyen zaman noktasında sona ermesi durumunun ve oluşabilecek komplikasyonlar hakkında daha iyi anlamak için penisin nasıl çalıştığının bilgisine sahip olmak yardımcı olacaktır2. Penisin çalışması ve normal cinsel ilişkinin başlatılması üç basamak ile ifade edilir:

    1. İlk evrede (Uyarılma evresi), beyin cinselliğin başlamasını sağlayabilecek dıştan gelen duyusal ve/veya hayal ürünü çeşitli uyaranları algılar (Örneğin temas, koklama, görüntüler) ve bu bilgiler vasıtasıyla işleyip penisdeki sinyalleri (sinirler ve damarlar) göndererek penisin kan dolaşımında bazı değişimlerin olmasına neden olur1.
    2. Ardından penis sertleşmesinin gerçekleşebilmesi (iktidarsızlık sorunu) için ikinci evre olan penis içi kasların gevşemesiyle birlikte penis dokusunda bulunan, süngerimsi görüntüsü nedeniyle corpus cavernosum adı verilen, normal bir erkekte içi kan (kan damarlar) ile dolarak penisin boyutunu ve sertliğinin artmasını sağlayarak cinsel birleşimde vaginal girişine mümkün hale getirebilecek bu yapıları için gerekli veya yeterli miktarda kanın birikmesidir1,2. Ancak bu kan depoları yeterince kanlanamadığı zaman ya da bozulduğu zaman cinsel aktiviteler zorlaşmaktadır. Bu durumda alternatif çözümler denenebilir2.
    3. Son evre (3. aşama) boşalma olması (cinsel doygunluk durumu), bireyin kendini bu konuda kontrol etme yeteneği, penisin yeterli sertleşmenin oluşmasını engellemesi (yani peniste sert olmaması1) ve bunun kalıcı olabilecek ve sık karşılaşılabilen problem olmasına bağlı ortaya çıkan bazı değişikliklere ve durumları önlemek adına, erkek bireyin sertleşememesini önleyen (ED yani iktidarsızlık) bu engeller ortadan kaldırılmalı ve penise doğrudan penise doğru kan akışının hızlanmasına (penisin sertleşmesi) ve ilişki boyunca yeterli kalmasını sağlayarak etkisini gösterirler. Ayrıca sertleşmeyi engelleyen bazı faktörlere rağmen etkilerini ortaya çıkarırlar1.

    Penil Protez Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler


    Sertleşme problemi genellikle orta ve ilerleyen yaş grubundaki bireyler ve hastalar için doktor kontrolünde tedavinin başlangıcı olarak kullanılan sildnafil (vigra) gibi çeşitli ilaçları almayı daha kolay bulduğundan, ayrıca cinselliğe dair endişe ya da strese bağlı bazı kişiler bu problemi dile getirmekten çekindiği ve sağlıkla ilgili hiçbir konuda kimse ile konuşmamayı (çalışanlar ya da sağlık personeli) tercih ettiği veya doktora (mutlaka uzman) gitmediği görülür2.

    Genellikle sertleşememe ya da penisteki ereksiyonun ilişki için yetersiz olduğu veya cinsel birleşmeyi (cinsel temasları) devam ettirememeye neden olan sertleşme sorunu yani erektil disfonksiyon tanılı erkekler (penil protezi ameliyatı için uygun olan bireyler), penise giden sinirlere veya dolaşıma hasar verildiği için prostat veya mesane gibi hastalıklarda uygulanan ameliyatları, şeker hastaları ve yüksek tansiyon hastaları ilk başvurdukları kişisel ve sosyal sağlık grubu olmasına rağmen bu işlemler ve diğer medikal tedavilere, bu tıbbi durum ve hastanelere göre değişmekle beraber, bazen, uzun süre bir cevap alınması (en iyi sonuçlar için) ve iyileşme süreçlerinin de gözlemlenmesi ve bu kişilerin ve/veya partnerlerinin memnun kalacak şekilde sonuçlar alınabilmesi (yani kişilerin cinsel istek ve doyumlarını iyileştirilebilecek) bir süre beklenir1.

    Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci

    Şişirilebilir veya bükülebilen her mutluluk çubuğu, ameliyat sonrası kişiye ne şekilde bir bakımı gerektiği konusunda bireylere değişiklik gösterse de ve tüm cerrahi uygulamalar ile genel anestezi yada sadece vücudun alt kısmını etkileyebilen spinal anestezinin etkileri ve penise yerleştirilen penil protez çeşitlerinden oluşan sistemin bütünlüğü ile vücudun uygulamaların ve/veya ameliyat gereksinimi duyduğu sağlık bakımı kapsamına alınan (tıbbi olarak uygulanan ve hasta faydalanan) işlemin her aşamasına doğrudan bağlı2.

    Bu sürecin başarısına ve uzun süre hastanede kalmayı engelleyebilmek adına; penisin şekline ve boyutuna, hastanın isteğine ve tıbbi durumuna, hekim tecrübe ve bilgisine, kullanılan penil implant malzemesinin kalitesi ve tasarımına göre değişen çeşitli antibiyotik ilaçların kullanımı (veya iğne) ve ameliyathanede yapılan penil implant yöntemi sonrası (bazı zamanlarda), kişiye uygulanan pansuman şekli ile birlikte bazı kişilere ameliyat sonrası enfeksiyondan koruma için veya olası bir akıntı ihtimaline karşı koruyucu olarak antibiyotik ile yapılmış olan tedaviler, ameliyattan hemen (en kısa sürede) sonra kişilere sunulan hizmetlerdendir ve bu da sertleşme bozukluğu tedavisinde önerilecek bir tedavi yonteminin seçilmesi için de1.

    İlk Haftalar

    Sertleşme problemleri kişilerin yalnızca cinsel hayatını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda sosyal hayatında ve/veya psikolojik, ruh halinde ve sosyal davranışlarında ciddi şekilde de olumsuz etkiler yaratır ve bazen da kişi ve/veya eşi bu nedenden ötürü boşanabilir. Bundan dolayı sağlık sorunu, (şeker hastaları ve yüksek tansiyon hastalarında), (penil protezi ameliyatından önce), protez implantı için önemli olan ve cerrahi işlemlerle ilgili doktor ve ekipman açısından, sağlık hizmetleri ile yapılan değerlendirmede iyi, kaliteli ve bilgilendirici sunulmasına ek olarak ve detay, ayrıntıya inilmesine önem verilmelidir, penise yapılan cerrahi işlem de aynı durum için penil protez seçeneğinde ve penis implant tedavisinde de geçerlidir, yani aynı şekilde hasta bu konu ile ilgili olarak bilgilendirilmelidir (mutluluk çubuğu ve penil protezi ve ameliyat yapılmadan), işte bu konu önem arzediyor1.

    Normal Aktivitelere Dönüş

    Penil protez ameliyatı sonrasında normal aktivitelere dönüş genellikle birkaç hafta içinde gerçekleşir. Ameliyatın ardından ilk günlerde hafif ağrı ve şişlik normaldir; bu durum, doktorunuzun önerdiği ağrı kesiciler ve soğuk kompreslerle yönetilebilir. Ameliyat sonrası ilk hafta içinde ağır fiziksel aktivitelerden ve cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Genellikle 4-6 hafta sonra, doktorunuzun onayı ile, normal cinsel aktivitelere ve günlük rutinlere dönüş mümkündür. Bu süre zarfında, doktorunuzla düzenli kontrol randevuları yaparak iyileşme sürecinizi takip etmeniz önemlidir. İyileşme sürecinde dikkatli olmak ve doktorunuzun tavsiyelerine uymak, uzun vadeli başarı ve memnuniyet için kritiktir.

    Uzun Vadeli Bakım ve Takip

    Üreme, dolaşım, sinir ve hormonal sisteminin, kişilere hem bedenen hem de zihinsel açıdan yeni ve kalıcı çözüm fırsatları sunmaktadır1. Aynı zamanda sistemler bir birbirini destekleyerek kişilerin yaşamlarında mutlu, sağlıklı bir yaşam sürmesi amacıyla her mekanizmasında sağlıklı, işlevsel ve düzenli şekilde çalışması ve tüm bunların uzun yıllar devam ettirilebilmesi hayati öneme sahiptir ve bu süre zarfı içerisinde ortaya çıkabilecek çeşitli aksaklıklar için çeşitli öneriler mevcuttur2. Örneğin sigara kullanımına veya uyuşturucuya ve alkole bağlı problemler çevresel ve/veya genetik faktörlerin da etkisinin yanısıra, beslenmeye dikkat edilmemesiyle ortaya çıkan aşırı kilo ya da obezite bu olumsuz sonuçları kolaylaştırıcı etmenlerden bazıları olup yapılan araştırmalar göstermektedir ki bu problemlerin hepsi, tek tek ya da birlikte bir hastalığa veya başka durum ve/ veya işe bağlı ortaya çıkan ruhsal, fiziksel sorunlara, prostat ameliyatı ve yaşlılık sebebiyle genel sağlığını ve cinsel yaşamındaki sorunlardan ötürü depresyona girdiği ve cinsel aktiviteden vazgeçmiş bireylerin ve bunların tedavi olması durumunda yaşam kalitelerinin önemli derecede düzelmesi veya bunlar yaşandığı taktirde ne yapılması gerektiğinin doğru cevabı, erektil disfonksiyonun çözülmesinde ve kişilerin yaşam kalitesinin artırılması noktasında, herkes için oldukça önemli, işte tüm bu kriterler uygulanacak tedavilerin ve/veya mutluluk çubuğu implant yapılması ve/veya uygulamaları başarısını doğrudan etkiler ve doğru zamanda uzman bir doktora gidilmesi, sağlık açısından gerekli ve bir zorunluluktur1.

    Düzenli Kontroller

    Şişirilebilir veya bükülebilir yapıda, sertliği ve doğal görüntüsüne bağlı olarak erkek cinsel işlevlerini ve sosyal yaşamını destekler ve penise kan akışına ve sinirsel iletimine katkıda bulunan (bazen) penil implant cerrahi prosedürün işleyişini desteklemek amacıyla, kişilerin penise yerleştirme operasyonlarını takiben penisin sağlığı, işlevi ve anatomisi ile birlikte, kişinin ve/veya eşinin sağlık, ilişki veya diğer cinsel aktiviteye bağlı beklentileri doğrultusunda her insana ve/veya hastalara, yaş faktörleri, sağlık durumu, protez ürünü ve işlemi yapacak doktorun beceri ve/ veya tecrübesi gibi bir dizi etmenlere bağlı olarak değişen bir şekilde yapılandırılan uzun vadeli (yaşam boyu süren ve hasta tarafından takip edilen), bakım ve takibin sağlanması hem protez işleminin başarısına, hem kullanılan imalat malzemenin ve tasarımının güvenilir ve uzun süre işlevine, hem de tedaviden faydalanan kişilerde oluşan komplikasyon riskini azaltır ve daha fazla bilgi edinmek için doktorunuza başvurun1.

    Penil Protez Kararı Alırken Dikkate Alınması Gerekenler


    Cinsel problemleri tedavi edilirken hangi üroloji doktora gidilmelidir? Penil implant tedavisi uygulanan tüm tedaviler içerisinde genellikle en son başvurulan seçenek olması sebebiyle bir hekimle görüşülmeli ve tıbbi tedavide penisin anatomik yapısı ve peniste bulunan kanallar incelenmeli, bu konularda hekimlerin de ekip çalışması şeklinde çalışıldığı bilinmektedir1. Bu anlamda her iki cinste yaşanılan (veya partnerlerin de şikayetleri olan) bir takım sorunların ve/veya şikayetlerinin, özellikle 40 yaş üstündekilerde, bazı zaman noktaları dikkate alınır2.

    Doktorla Görüşme ve Değerlendirme

    Penil protez, bazen iktidarsızlık (tıbbi adıyla erektil disfonksiyon) sorunu yaşayan, diğer tedavilerin kullanılmasına engel teşkil eden çeşitli hastalıklara bağlı ilaçları kullanan ya da radyasyon terapisi alan hastalara, ayrıca prostat ameliyatı geçirmiş olanlara ve penis içi boşluklar (diğer adı corpus cavernosum ve penisin en kritik bölgesi) bölgedeki dokunun işleyişini bozduğu için peniste sertleşmeye neden olabilen ve aynı zamanda penisin normal anatomisinin bozulması ile sonuçlanabilen Peyronie hastalığına da bağlı veya bunun sonucunda şekil bozukluğu yaşayan hastaların hepsine bir çözüm sunabilen uygulanacak son basamak tedavi yöntemidir1,2. Ancak daha detaylı bilgi alabilmek için doktora başvurmak her zaman için önemli ve özellikle penisin bozukluğu ile alakalı sorunlara kalıcı çözüm olabilmektedir2.

    Cerrahlar tıbbi ve etik parametreleri göz önünde bulundurarak, hastane koşulları ile uyumlu şekilde hareket eden ameliyathanelere başvurarak ve üroloji hekimleri ile görüşerek bu konuda doktor yardımıyla tedavi kararı verilmelidir1,2. Özellikle, penisin fonksiyonlarını iyileştirebilmesi için üroloji hekimleri ile detaylı ve şefkatli bir şekilde cinsel sorunlar hakkında görüşme yapılması gerekmektedir2.

    Sonuç


    Penil Protez Kullanımı ve Yaşam Kalitesi

    Penil protez, erektil disfonksiyon tedavisinde kalıcı bir çözüm sunarak, erkeklerin cinsel yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir. Sertleşme sorunu yaşayan birçok erkek, penil protez sayesinde tatmin edici bir cinsel hayat sürdürebilir. Protezler, doğal bir sertleşme hissi sağlayarak, hem kullanıcının hem de partnerinin cinsel memnuniyetini artırır. Ayrıca, penil protezler, diğer tedavi yöntemleri ile başarılı sonuç alamayan erkekler için etkili bir alternatif sunar.

    Bilinçli Karar Verme Önemlidir

    Penil protez ameliyatı ciddi bir cerrahi müdahaledir ve potansiyel riskler ve yan etkiler taşır. Bu nedenle, penil protez kararı almadan önce, doktorunuzla detaylı bir değerlendirme yapmanız ve tüm olasılıkları dikkate almanız önemlidir. Ameliyat öncesi ve sonrası süreçlerde doktorunuzla sürekli iletişimde olmak, komplikasyonları en aza indirgemek ve en iyi sonuçları elde etmek için kritik öneme sahiptir. Ayrıca, penil protez hakkında daha fazla bilgi almak ve bireysel durumunuza en uygun tedavi seçeneğini belirlemek için “Bilgi İstek Formu”nu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    Penil protezler, önemli bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kapsanmaktadır. SGK’ın ödeme şartları ve mutluluk çubuğu tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemiz üzerinden “Bilgi İsteme Formu” vasıtası ile bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bu sayede, hem tedavi süreci hakkında daha fazla bilgi edinebilir hem de maliyetler konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Unutmayın, bilinçli bir karar vermek ve uygun tedavi yöntemini seçmek, uzun vadede yaşam kalitenizi artıracaktır.


    Bu yazı/sayfa, Üroloji Uzmanı tarafından derlenmiş, incelenmiş ve onaylanmıştır. Bu yazı içeriğinin doğruluğunu ve güvenilirliğini garanti etmektedir. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

    Referanslar

    Referanslar:

    EAU Guidelines. Edn. presented at the EAU Annual Congress Amsterdam 2023.” European Association of Urology, 2023

    UROWEB EAU Hasta Bilgilendirme Web Sitesi 2024

    1. uroweb.org/guidelines/sexual-and-reproductive-health/#general-guidance
    2. uroweb.org/guidelines/sexual-and-reproductive-health/#general-guidance
    3. doi.org/10.1016/j.sxmr.2019.03.007
    1. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22568579/
    2. uroweb.org/guidelines/sexual-and-reproductive-health/
    3. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22568579/
    4. uroweb.org/guidelines/sexual-and-reproductive-health/
    1. sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/penile-prosthesis
    2. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18781213/
    1. sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/penile-prosthesis
    2. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18781213/

    Neden Rigicon® Penil Protezleri


    Rigicon, global bir marka olarak ABD kökenli olup, tüm Avrupa ve dünya genelinde güvenle tercih edilen penil protezleri sunar. Ürünlerimiz, uluslararası FDA* ve CE onaylarına sahip ve SGK ile anlaşmalıdır. Ayrıca penil protezlerde ömür boyu garanti verilmektedir. Türkiye’nin dört bir yanında, 32 yıllık köklü tecrübemizle, her hastanın anatomisine uygun, kişiselleştirilmiş çözümler geliştirmekteyiz. Tecrübeli hasta yönetim uzmanlarımız ve yüksek deneyimli cerrahlarımızla, yüz yüze iletişim ve bölge ofislerimiz aracılığıyla her zaman yanınızdayız. Rigicon olarak, size ve ihtiyaçlarınıza en uygun çözümleri sunmayı amaçlıyoruz.
    • SGK Anlaşmalı
    • Ömür Boyu Garanti

    • Uluslararası FDA ve CE Onaylı

    • Türkiye’nin Her Yerinde
    • 32 Yıllık Tecrübe
    • Anotominize Uygun Çözümler
    • Penil Protez Danışmanlığı
    • Yüz Yüze İletişim
    • Bölge Ofisleri
    • Tecrübeli Hasta Yönetim Uzmanları
    • Yüksek Deneyimli Penil Protez Cerrahları

    *Rigi10 FDA ve CE onaylıdır. Infla10 ürünleri CE onaylıdır.

    Yayın Tarihi: 24 Temmuz 2024
    Andromed
    Yalnız Değilsiniz

    Andromed olarak, Rigicon’un üroloji alanında sunduğu yenilikçi ve kapsamlı ürün gamını Türkiye’de hastalarımızın hizmetine sunmanın gururunu yaşıyoruz.

    Rigicon’un geliştirdiği üstün teknolojiye sahip çözümleri, özellikle erektil disfonksiyon ve inkontinans tedavilerinde yeni ufuklar açıyor ve hastalarımızın yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştiriyor.

    Hastalarımızın ve sağlık profesyonellerinin ihtiyaçlarına cevap veren Rigicon ürünleri, Andromed aracılığıyla Türkiye’deki hastalarımıza ulaşarak, tedavi süreçlerini daha etkin ve konforlu hale getiriyor. Bu iş birliği, üroloji tedavilerinde yenilikçi yaklaşımları herkes için erişilebilir kılarak, Andromed’in sağlık sektöründeki etkisini daha da güçlendiriyor.

    Rigicon Medikal A.Ş. çatısı altında, hastalarımızın ihtiyaçlarını merkeze alan, yenilikçi ve ileri görüşlü yaklaşımlarımızla sektöre katkı sağlamaya devam edeceğiz.

    Andromed
    Bilgi İstek Formu
    SGK Geri Ödeme Koşulları

    Protezlerin önemli bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kapsanmaktadır. SGK’ın ödeme şartları ve protezler hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemiz üzerinden “Bilgi İsteme Formu” vasıtası ile bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tüm telefon görüşmeleri Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK ) gereğince kaydedilmemektedir ve saklanmamaktadır.